Vandaag krijg ik mijn evenbeeld cadeau ik ben in haakwerk uitgebeeld, wat een eer! De muis. Ik dus, is prachtig gedetailleerd en ik zie de gelijkenis; de eeuwige rugzak, de bril op het puntje van m’n neus en de felle vele kleuren omdat ik zo van kleuren houd. Ik word er stil van. 

Mijn moeder las mij vroeger verhaaltjes voor over een muizenmoeder met haar kinders en natuurlijk over Pinkeltje met zijn muizenvriendjes. Ik vond ze zo leuk! Totdat er veel later een in mijn huiskamer verscheen, hij zat mij stilletjes aan te kijken. Even dacht ik nog: zou het Wiebelstaartje zijn? Maar in de realiteit moest ik toch het gaatje van het huis naar de tuin dichtmaken en daar ging mijn fantasiemuis. Nu ben ik de Uitpluismuis en kan ik als muis een verhaal maken bij gezondheidsproblemen.

Uitpluismuis
Ze, mijn cliënt, noemt mij haar coach, maar ook vaak de Uitpluismuis omdat mijn standaard antwoord is: “Ik moet erover nadenken en uitpluizen waarom je klachten hebt.” Na het overdenken, wikken en wegen kan ik wel een aantal gezondheidsadviezen geven die tot verbetering leiden.

In haar casus was er veel uit te pluizen; we zijn samen nu zo’n 2,5 jaar onderweg met hele mooie resultaten. Ze heeft er hard aan gewerkt en ze heeft haar leven weer terug. Zo kun je hier lezen op mijn website.

Complexe casussen uitpluizen
Mijn eigenschappen als Uitpluismuis komen me goed van pas in mijn werk als holistisch coach en therapeut. Ik zal het uitleggen. Er komt een cliënt met een klacht waar hij of zij al heel lang mee aan het worstelen is, vaak is er regulier gelukkig niets te vinden. Binnen het regulier medisch circuit zijn het de kaders waar zij mee werken en binnen die kaders is er dan geen reden om verder te gaan met onderzoek, maar de klachten blijven. Dan wordt er vaak zelf gedokterd met vitamines en kruiden of er worden andere therapieën gevolgd die niet succesvol zijn. Vervolgens komt de cliënt bij mij binnen met, zoals ik dat noem, een complexe casus. Met mijn cliënt heb ik dan een eerste gesprek en na het invullen van de vragenlijsten, mijn observatie en alle info over de ziektegeschiedenis ga ik bedenken wat ik als holistisch therapeut/coach nog meer nodig heb om een goed behandelplan te kunnen maken.

Een voorbeeld
Een cliënte van 22 moet telkens naar het toilet omdat ze haar ontlasting niet kan ophouden. Daar krijg ze ook mentale klachten van en heel veel stress. En als je veel stress hebt, wil het lichaam ontlasten. Dan raak je in een vicieuze cirkel. De cliënte in dit voorbeeld kreeg een heel klein wereldje; ze moest overal van tevoren kijken of er een toilet was en ze was zo gespannen en bang dat ze zou kunnen doorlekken.

Mijn advies
Haar beginnetje was dat ik haar speciale broekjes heb geadviseerd voor ontlasting-verlies. Natuurlijk niet fijn als het gebeurt, maar niemand ziet of ruikt het en je kan je verschonen als je bij een toilet komt. Bijzonder is dat de spanning eraf ging, haar wereld groter werd en ze heeft tot nu tot bijna drie jaar verder geen ongelukje gehad. Toen de stress minder was, kon ze aan haar darmhersteltherapie beginnen.

Aanleidingen voor darmhersteltherapie
Het is altijd een hele zoektocht om te ontdekken waar de darmklachten vandaan komen. Dat kan komen van een voedselintolerantie, een laaggradige ontsteking in de darmen, angst voor iets (neurotransmitters werken niet optimaal), damflora is niet in balans… Of voeding kan een veroorzaker zijn. Als je goede voeding aanschaft en kookt, maar niet goed kauwt (en er dus niet genoeg speeksel wordt gemaakt waar enzymen inzitten die helpen om je voeding af te breken) werkt het eenzijdig. Of als je de supplementen inneemt, maar je vergeet om rust en tijd te nemen en alert te blijft (snelle lunch bijvoorbeeld), dan kan je lichaam niet tot rust komen en rustig verteren. Je hoofd kan alle informatie wel verteren, maar het een staat niet los van het ander. Dus zo pluis ik verder.

Veel testen
Darmtherapie is een therapie waarbij ik heb geleerd om naar aanleiding van een klacht van een cliënt testen te adviseren (zo’n 100 testen, dus pluizen is nodig). Bijvoorbeeld het testen van je ontlasting. Maar denk ook aan:

Hoe staat je darmflora (1,5 kilo darmbacteriën) er nu voor?
Is er een parasiet of helicobactor pylori (een bacterie die in het slijmvlies van de maagwand kan leven)?
Heb je een gluten intolerantie?
Hoe doorlaatbaar is je darmwand, heb je een candida die lekker in je darmen woont?
Zijn er virulente factoren aanwezig?
Enzovoort, enzovoort

Wat komt daaruit en wat zijn de verdere testen die ik nodig heb om een goed behandelplan te maken? Denk aan bloedtesten om te weten welke intolerantie je hebt, speekseltesten, hoe zit het met je cortisolwaarde?

Therapieplan van 4 fasen
Zo’n therapieplan bestaat uit 4 fasen. Het is geen kant en klare snackoplossing, want het traject is heel persoonlijk op maat gemaakt en kan wel een half jaar tot een jaar duren, afhankelijk van de klachten. Pas als de cliënt er klaar voor is, gaan we deze reis samen aan. Per maand hebben we een gesprek en we e-mailen of appen tussendoor, zodat ik altijd up-to date ben en inzicht krijg in het leefpatroon.

In die 4 fasen werkt de cliënt aan lichamelijke klachten door anders te gaan eten of door een ander leefpatroon aan te nemen. Ook werkt de cliënt aan een mentale schakeling om samen uit te zoeken waarom zij bijvoorbeeld (mentaal?) niet kan verteren. En de cliënt neemt supplementen in die bij de vier fasen horen van darmbioomregulatie:

Drainage, toxines binden, vertering ondersteunen
Eventuele ziekteverwekkers of virulent darmbioom behandelen
Darmbioomregulatie
Stabilisatiefase

Op holistische wijze
Wil je dat ik jouw klachten ook op holistische wijze ga uitpluizen, onderzoeken en te behandelen? Maak gerust een eerste afspraak via mijn website: https://athannah.nl/.

Bron: https://blogzinnig.nl/author/hdegraaf/