Een vers dik pak papier en nieuwe uitgumbare pennen zitten in mijn rugtas, samen met mijn lunch. Het sprankelende gevoel dat me telkens weer bekruipt: ik ben als een kind zo blij op haar eerste schooldag. Dit gevoel wil ik altijd vasthouden; het willen leren weten. Het is een bron die niet ophoudt en blijft stromen, net als al mijn vragen.

Belfast
Vanochtend was ik om 6.00 wakker. Dat is lekker zo vroeg, dat gebeurt nooit. Ik voel me fit, ik heb een fijne kamer met groot bed en een lekkere douche. Als ik uit het raam kijk vanaf de derde etage heb ik een bijzonder uitzicht; ik kijk op de achterkant van een klein wijkje met een kerk met een groot wit kruis. Ik zie een aantal murals; van Koning Elizabeth, voetbal, een herdenking en Noord-Ierland. Murals zijn muurtekeningen (graffiti), je ziet ze in heel Belfast. Zo wordt de geschiedenis beschreven en de mensen herdacht die zijn gestorven tijdens de troubels. Er is een grote kruising, een oud gebouw en werkzaamheden vlak naast het kleine Victoria Central Station. Wat een onsamenhangende, maar trage en vriendelijke stad.

Tijdens het ontbijt dringt tot me door waarom ik me fit voel; het is Nederlandse wintertijd en dat past bij mijn ritme.

Een welkome lift
Ik word bij mijn hotel opgehaald door Dorothy (hoe vriendelijk). Het regent en als alles nieuw is, is een lift toch heel welkom. Het is maar een minuut of 15 rijden, dus als ik goed oplet, kan ik het volgende keer vast lopen. Het pand is net even buiten de kleine stadskern van Belfast.

Een korte pitch
Op de locatie zijn drie andere studenten uit Noord-Ierland en Ierland. We hebben een kort voorstelrondje, eigenlijk een pitch van twee minuten. Erg verfrissend, want we kunnen niet snel genoeg beginnen wat mij betreft. I am fired up.

De cursus Functionele Reflexologie Therapie (FRT)
Mijn verwachtingen zijn hoog van de cursus Functionele Reflexologie Therapie van Lorraine Senior. Zij ontwikkelde de FRT methode op basis van haar ervaringen als onderwijzeres en reflexologe en ter ondersteuning voor het welzijn van jongeren met aanvullende en uiteenlopende behoeften en hoge niveaus van angst en communicatieproblemen. Ze heeft het doorontwikkeld en heeft nu ook goede resultaten voor kinderen en jongvolwassenen met overprikkeling, neurologische klachten, autismespectrumstoornis en een verstandelijke beperking of met speciale onderwijsbehoeften en handicaps en/of diepgaande en meervoudige leerproblemen.

Lorraine werkt twee dagen op een school als reflexologe (net als bij ons de logopedist het kind ophaalt uit de klas om therapie te geven, geeft zij het kind een FRT behandeling van 20 minuten). Ze krijgen twintig weken achter elkaar één per week een behandeling. Ze filmt alle kinderen (met toestemming van de ouders), zoals je kunt zien in dit filmpje.

Deze jongen wilde zijn schoenen niet uitdoen en lag in de stoel met schoenen aan. Totdat hij na een aantal weken wel zijn schoenen uit wilde doen en Loraine hem op zijn sokken kon behandelen. Hoe bijzonder, zoveel vertrouwen?

FRT in mijn praktijk in Naaldwijk
Omdat ik steeds meer mijn missie heb gevonden in deze doelgroep – en ik wil leren van degenen die er ook mee bezig zijn – ben ik zo enthousiast over deze methode. Ik heb het de afgelopen weken toegepast bij mijn cliënten: met hele fijne resultaten en vrij snelle ontspanning. De FRT is een behandeling die ik zelf geef als reflexologe in mijn praktijk, maar die ik natuurlijk ook in een instelling of op scholen kan geven.

De Regenboog ontspanningsmethode
Daarnaast is er nog een behandeling: de Rainbow Relaxtion Routine, van 20 minuten voor handen en 20 minuten voor voeten.

In mijn kleine klas zat een moeder met een zoon die autisme heeft. Zij behandelt hem elke avond voor het slapengaan met deze Regenboogmethode en dan slaapt hij door. Het is ook hun momentje; hij vertelt hoe het is geweest op school en wordt ontspannen. Hoe fijn is het om zonder medicatie een manier te hebben om te ontspannen en te slapen?

Workshop ‘Van zorgen naar aanraken’
Binnenkort start ik met workshops zodat ouders, familieleden en verzorgers van kinderen en jongvolwassenen met overprikkeling, neurologische klachten, autismespectrumstoornis of een verstandelijke beperking ook de Rainbow Relaxtion Routine kunnen leren. Heb je hierin interesse? Stuur me een e-mail: info@athannah.nl.