Therapie bij ernstige meervoudige beperking

Het begon met een cliënte met een ernstige meervoudige beperking (EMB). Zij ging zó goed vooruit met mijn behandelingen dat ik geïnspireerd raakte. Vervolgens werd in mijn praktijk een meisje met een syndroom geboren. Ik mocht haar behandelen en toen ook dat zorgde voor goede resultaten, vroeg ik me af: “Stel dat het bij meer mensen werkt en stel dat we hiermee het verschil kunnen maken?”

Therapie bij ernstige meervoudige beperking

Expertise inzetten voor mensen met ernstige verstandelijke handicap

Ik heb me daarom de afgelopen jaren steeds meer verdiept in hoe ik mijn kennis en expertise van darmtherapie, reflexologie en voeding kan inzetten voor mensen met een ernstige verstandelijke handicap. Ik heb veel gesprekken gevoerd en de nodige boeken gelezen over mensen met een verstandelijke beperking en hoe je daarmee omgaat. Ik ga inmiddels elke maandagmiddag als persoonlijk begeleidster (pgb’er) van Yfke (uit mijn blogs) wandelen. Zo kan ik haar van dichtbij meemaken en tegelijk nóg meer van haar leren en deze kennis weer meenemen.

Puzzelstukjes verzamelen

Mijn aanpak is om de puzzelstukjes bij elkaar te zoeken en dan volgt maatwerk. Het begint met veel informatie verzamelen, observeren en indien nodig overleg ik met de huisarts. In het begin heb ik vaak dagelijks app-contact met de ouders/verzorgers, zodat ik een volledig beeld krijg van wat er gebeurt en wat beter werkt.
Ik geef tips voor observatie om te ontdekken wanneer de klacht echt begint. Wanneer begint bijvoorbeeld de obstipatie of constipatie? Hoe ziet de ontlasting eruit? Dit gebeurt niet op dat moment zelf. Daarvoor zie je vaak al wat er gebeurt en bouwt het zich op. Spanning en stress van het kind door het niet veilig voelen in zichzelf (of van de verzorger, ouder of begeleider) kunnen ook een oorzaak zijn. En, wat merk je op? Wordt het speeksel anders, wordt een kind na het eten erg moe of juist heel actief of zelfs geïrriteerd? Wordt er gekauwd? Want daar begint de vertering al bij de aanmaak van speeksel. Wat voor medicatie neemt het kind?

De resultaten tot nu toe zijn bijzonder en ook hoopgevend. Lees hier mijn blogs waar ik mijn ervaringen hierover deel:

Combinatie van behandelingen

Waar nodig combineer ik darmtherapie met (voet/hand)reflexologie. Voor darmtherapie fase 1,2,3,4 zijn eerst laboratoriumtesten nodig. Hierop volgt vaak voedings-en supplementenadvies.
Met het toepassen van reflexologie ondersteun ik de emotieregulatie. Dit helpt stress en angst verminderen waardoor de spijsvertering ook beter wordt. Stress kan van grote invloed zijn op de stoelgang.
Daarnaast geef ik voor ouders, verzorgers of familieleden een workshop om de regenboog-ontspanningsmethode te leren. Tijdens de ‘Workshop Rainbow Relaxation Routine – Van zorgen naar aanraken’ leer ik alle deelnemers deze ontspannende massagetechniek om zelf thuis verder te gaan met de stressregulatie.

De Yfke-kaart

Dankzij Yfke, ontwikkelde ik de ‘Yfke-kaart’. Dit is een persoonlijk paspoort voor ouders of verzorgers van kinderen met EMB (ernstige meervoudige beperking). Het is een uitleg die ervoor zorgt dat alles wat ik ontdek, ik kan borgen en doorgeven: wat heeft het kind nodig op welk moment?

Wil jij advies over de mogelijkheden voor jouw kind?
Neem contact met me op.

Meer informatie en achtergrond

Beluister ook de Podcast waar ik aan meewerkte over ‘Darmklachten bij mensen met een verstandelijke beperking’ van ‘Knowledge is power!’, RP Sanitas Humanus, 4 maart 2023.